Почетак » Вести » Србија би могла да учи од Израела – Израел је национална држава

Србија би могла да учи од Израела – Израел је национална држава

Израелски парламент (Кнесет) одржаће ванредну седницу 8.августа о контроверзном закону у коме се Израел дефинише као национална држава јеврејског народа, а за који критичари кажу да подрива права мањина.

Одлука о одржавању седнице је донета на захтев 52 опозициона посланика од укупно 120, иако је последње редовно заседање било прошле недеље у четвртак.

Закон о националној држави, усвојен 19. јула уз подршку премијера Израела Бењамин Нетањахуа, предвиђа јединствено право на самоопредељење само за Јевреје и проглашава хебрејски језик јединим званичним, док се арапском даје само статус „специјалног“.

Око 700 људи протестовало је у понедељак на тргу испред позоришта Хабима у Тел Авиву против таквог закона.

Они су се окупили да уче арапски, а скуп су назвали „Највећи час арапског на свету“ у намери да „учине арапски језик широко распрострањеним у јавности“, како су рекли, пренели су израелски медији.

Нетањаху је закон похвалио као остварење ционистичке визије али су га критичари означили расистичким. Закон спада у основне законе који служе као Устав у Израелу.

Дебата на специјалној седници ће се усредсредити на тај документ и утицај на вредности једнакости и демократије, најавили су опозициони посланици.

Парламент може да одржи ванредну седницу на захтев 25 посланика, али се на њој не може гласати.

Председник Израела Рувен Ривлин, чија је улога у политичком животу Израела углавном церемонијална, најавио је наводно на јучерашњем састанку са израелским политичарима Арапима да ће закон потписати на арапском у знак противљења.

Прочитај: Израелско „не“ независности Косова има специфичну тежину

На питање Франс преса да ли је то тачно, Ривлинова портпаролка је одбила да потврди.

Уз то су осам бивших шефова полиције, три бивша шефа војске и десетине пензионисаних високих официра потписали две петиције у којима осуђују закон и оцењују да дискримише заједницу Друза.

У Израелу заједница Друза, који живе углавном на северу, има 130.000 чланова.

Они говоре арапски језик, а за разлику од израелских Арапа, потомака Палестинаца који су остали у својим домовима после стварања Израела 1948. године, служе војску.

Најновија анкета показује да је 46 процената Израелаца, од којих више од 52 посто Јевреја, „за“ закон.

Нетањаху је у недељу рекао да једнакост за нејевреје осигурана раније усвојеним законима.

Арапи чине скоро 21 одсто од 8,8 милиона становника Израела по подацима Асошиејтед преса.

Бета