Почетак » Вести » Грчка: Ванредно стање – шумски пожари однели преко 50 живота

Грчка: Ванредно стање – шумски пожари однели преко 50 живота

Шумски пожари у Грчкој убили су најмање 50 људи, а званичници проглашавају ванредно стање.

У уторак ујутру, Црвени крст открио је 26 тела између два дома у приморском граду Мати – предпоставља се да су остали заробљени између запаљених објеката, док су покушавали да се кроз уличице домогну спаса на обали мора.

Грчки министар унутрашњих послова, Панос Скурлетис, описао је пожаре као „националну трагедију“ и „библијску катастрофу која односи људске животе“.

Евангелос Боурноус, градоначелник подручја Рафина-Пикерми, рекао је да је видео „најмање 100 домова у пламену“, додајући: „Видео сам то својим очима – то је права тотална катастрофа.“
Премијер Алексис Ципрас рекао је: „Ми радимо све што је у људској моћи да угасимо те пожаре“.

Ватрогасне службе су ангажовале стотине људи, укључујући и туристе, који су трчали ка плажама како би се евакуисали бродовима, јахтама и рибарским чамцима. Ангажована је и војска у гашењу пожара и спашавању становништва. Више од 600 ватрогасаца и 300 возила укључено је у борбу против пожара, а Грчка је затражила и помоћ из земаља Европске уније.

Кипар и Шпанија већ су понудили помоћ.

Један пожар бесни североисточно од Атине на подручју Пентели, где је најмање шест људи одведено у болницу након задобијања опекотина, рекла је портпаролка ватрогасне службе Ставроула Малири. Верује се да је најмање 150 људи повређено због пожара на периферији Атине.

Други пожар се шири кроз борову шуму 31 миљу западно од Атине, након што је започео у приморском граду Кинети, где је послато 220 ватрогасаца и 60 возила.

Дебели дим који се спушта на све стране довео је до искључења главних аутопутева. На затвореном националном аутопуту током ширења пожара у Кинети, у близини Атине на стотине возила стоји блокирано. Сви авио летови су преусмерени на друге аеродроме због ниске видљивости.

Дечији летњи кампови су евакуисани, а патролни брод је упућен да спасе људе који су заробљени на плажи.