Почетак » Вести » Украјина: НАТО изазива Русију у Црном мору

Украјина: НАТО изазива Русију у Црном мору

Укупно шест бродова је стигло у луку: холандска фрегате де Руитер, турска фрегата Фатих, румунска фрегата Регент Фердинанд, помоћни брод немачка морнарице Рајна, турски миноловац Анамур и румунски миноловац Лупу Динеску.
Очекује се да ће спровести маневре у Црном мору са украјинским морнаричким снагама.

Прошле недеље су у Украјини завршене украјинско-америчке поморски вежбе Морски поветарац – 2018. које су почеле 9. јула у Одеском региону,учествовало је неколико хиљада војника из 19 земаља, а били су укључени бродови из Бугарске, САД, Украјине и Турске – више од две хиљаде војника, око 30 бродова и бродова за снабдевање.

Према извештајима, сврха вежбе била је спровођење мултинационалне поморске операције обезбеђења у кризном региону. Вежбом се командовала са америчког брода. Маневри су одржани у Одеси и Николајевском региону, као и на морским полигонима у сјеверозападном делу Црног мора.

Украјина и НАТО

У Кијеву, су у више наврата изрекли је жељу да постану члан НАТО-а. Петар Порошенко је рекао више пута да не сумња у остварење тог сценарија.

У 2014., Украјина је донела одлуку о напуштању неблоковског статуса државе, а две године касније, приступање у НАТО је проглашен за један од главних циљева спољне политике. Украјина се обавезала да ће до 2020. обезбедити пуну усклађеност својих оружаних снага са снагама НАТО земаља.
Према речима стручњака, Украјина ће се вероватно придружити НАТО организацији у наредних 20 година.