Почетак » Вести » Еквадор укида азил Асанжу, следи изручење?!

Еквадор укида азил Асанжу, следи изручење?!

Власти Еквадора планирају да у скоро време предају Великој Британији оснивача Викиликса Џулијана Асанжа. На овај потез је јавност упозорила главни уређивач телеканала РТ и МИА „Русија данас“ (МИА „Россия сегодня“) Маргарита  Симонаја путем објава на Твитеру.

Она је у својој објави нагласила да би волела су њена сазнања о овој намери власти Еквадора погрешна, те да се Еквадор на овакав корак никад неће одлучити.

Иначе је и шеф Министарства спољних послова Еквадор недавно коментарисао да азилантски статус оснивача Викиликса не може бити вечан.

Напоменимо да се Џулијан Асанж од 2012. године налази у амбасади Еквадора, где је поднео захтев за азил. Такав потез је онемогућио шведске власти да га изруче САД-у због његових активноти на сајту Викиликс (обелодањене многе војне тајне САД).

Еквадорске власти су Асанжу крајем марта ускратиле могућност комуницирања са спољним светом. Такав потез су објаснили угрожавањем интереса земље од стране Асанжа. Асанжове активности су заоштриле односе Еквадора и В. Британије, земљама ЕУ и другим земљама.

У мају је председник Еквадора Ленин Морено издао наредбу да се укину све додатне мере безбедности у амбасади у Лондону, а које су уведене због безбедности Асанжа, који се у њој налази.