Почетак » Вести » Војводина » Кикинда: Пита кромпируша за Гиниса

Кикинда: Пита кромпируша за Гиниса

У оквиру манифестације „Новокозарачке летње вечери“ одржана је јубиларана 10. Питијада, такмичење у прављењу пита кромпируша. Једно од најважнијих гастрономских такмичења покренуо је Милорад Мајкић, Новокозарчанин који се увек враћао родном селу. Велику подршку пружила је градска управа , а члан Градског већа Миодраг Булајић истакао је важност оваквог догађаја.

– Питијада је значајна гатрономско-туристичка манифестација . Њен циљ је очување традиционалних јела од заборава. И ове године направљена је пита за Гиниса захваљујући вредним женама из Нових Козараца, стога је градска управа доделила плакету удружењу жена – рекао је Миодраг Булајић.

У такмичењу за најпиту овогодишња победница је Милева Шешум (82) из Нових Козараца. Жири, који је оцењивао изглед, однос фила и теста, укус, начин прављења пите, Милевину кромпиришу прогласио је за најбољу.

– Веома сам срећна због ове награде. Питу правим већ седамдесет година и правићу је докле год будем имала снаге – додала је Милева Шешум.

Чланице Удружења жена „Нови Козарци“ направиле су питу дугу 30 метара и 20 центиметара и тако обориле сопствени рекорд. У питу је утрошено: 20 килограма брашна, 25 килограма кромпира, килограм соли, осам литара уља, пет кесице бибера и четири килограма лука. Кромпируша се делила присутнима за симболичну суму, а сва прикупљена средства биће уплаћена за лечење петогодишње Калине Радновић.