Почетак » Вести » Друштво » Политика » Вучић са Макроном у Паризу
Фото Јутјуб принтскрин

Вучић са Макроном у Паризу

Председници Србије и Француске, Александар Вучић и Емануел Макрон, оценили су данас у Паризу да Србија не може да удје у Европску унију без напретка у реформама и указали на важност мира и стабилности у региону.

На заједничкој конференцији за медије после једночасовног састанка у Јелисејској палати, Макрон је рекао да би Србија могла да удје у ЕУ до 2025. године ако буде напредовала у реформама, али да је потребно да и сама Унија буде реформисана до тада.

Макрон је навео да Србија не би требало да гледа на 2025. годину као на „аутоматски критеријум“ за улазак у ЕУ.

„И за друге земље сам рекао да би требало да гледају на кључне ствари, као што су реформе. Ако буду напредовали брже у тим реформама него што је предвидјено, онда преговори (о чланству у ЕУ) могу да буду закључени“, казао је француски председник.

Вучић је рекао да Србија не може да удје у ЕУ док не реши питања Косова и Метохије, правног система и владавине права, чак ни уз помоћ и подршку Макрона.

„Да Макрон у овом тренутку каже да Србија улази у ЕУ, ми нећемо ући док не решимо наше проблеме. Да ли ћемо у томе успети, знате да нисам оптимиста, али ћу дати све од себе да то учиним“, казао је Вучић.

Макрон је навео да је „до 2025. године могућа реформа ЕУ“ и додао да је „Француска дала предлоге за реформу Уније у погледу буџета, одбрамбених и стратешких питања“.

Оценио је да ЕУ лоше функционише јер медју 28 чланица има пуно различитости, пошто су позиције чланица у медјувремену постале удаљене.

Вучић је рекао да је с француским колегом постигао висок степен сагласности у кључним питањима, а пре свега да се мора сачувати мир и стабилност у региону, да треба заједнички тражити решења и гледати у будућност, а не само у прошлост.

„Добили смо подршку Макрона за проналажење компромисног решења са Албанцима на Косову, да обезбедимо трајни мир за све људе који живе на нашим просторима“, казао је Вучић.

Он је додао да је с Макроном разговарао о будућности Србије и региона, као и о дијалогу Београда и Приштине, о билатералним односима и о „искреном и дуготрајном српско-француском пријатељству које не траје деценијама, већ вековима“.

Макрон је рекао да Француска жели да помогне Србији на путу ка Европској унији и захвалио Београду на помоћи „по питању безбедности, борбе против организованог криминала и илегалних миграција“, оценивши да је Србија „неопходан партнер“ у тим областима.

„Србија је ангажована у преговорима о приступању ЕУ, желимо да будемо ти који ће јој помоћи на том путу да би решила најосетљивија питања“, рекао је Макрон.

Он је рекао да подржава стабилност целог региона и сваке земље региона и позвао их да не попусте под било каквом страном претњом.

„Француска и Србија деле исту вољу за стабилност целог региона, суверенитет сваког и капацитет сваке земље у региону да не попусти пред било каквим страним утицајима и поремећајима“, навео је Макрон.

Вучић је рекао да је с Макроном разговарао и о стварању регионалне економске зоне на Балкану.

„То није стварање нове Југославије, али јесте стварање јединственог економског тржишта. То није замена за ЕУ“, казао је Вучић.

Навео је да је фокус данашњег разговора био на будућности и да билатерална сарадња напредује, посебно на економском плану.

Макрон је рекао да стогодишњица Првог светског рата подсећа како су се Француска и Србија некад бориле као савезници и додао да су српски и француски војници данас поново заједно у мировним мисијама, на пример у Малију и у Либану.

Француски председник је захвалио Вучићу што је прихватио позив да присуствује скупу о миру у новембру у Паризу и рекао да се нада да ће одговорити на позив који му је Вучић упутио да посети Србију и испунити обећање које је дао.

Макрон је Вучића данас дочекао испред Јелисејске палате, уз војне почасти и с гардом, после чега су разговарали око сат времена.

По завршетку састанка уследио је радни ручак у Јелисејској палати, а потом заједничко обраћање двојице председника.

Бета