Почетак » Вести » Свет » Бењамин Нетањаху похвалио Трампа

Бењамин Нетањаху похвалио Трампа

Премијер Израела Бењамин Нетањаху похвалио је поштовање израелске безбедности које је председник САД Доналд Трамп истакао у обраћању након састанка с председником Русије Владимиром Путином у Хелсинкију.

„Пријатељство Израела и САД никада није било јаче“, саопштио је Нетањаху, пренели су данас израелски медији.

Он је додао и похвалу Путину, рекавши да Израел „такође веома цени безбедносну сарадњу с Русијом и јасну позицију коју је председник Путин изразио у односу на потребу да се подржи споразум Израела и Сирије о раздвајању снага, из 1974. године“.

Израелски медији коментаришу да је Нетањаху сигурно био задовољан оним што је чуо и видео на јучерашњој конференцији за новинаре у главном граду Финске и да је имао разлога да се осмехне.

Израелски лидер је данас на Твитер налогу поставио клип Трамповог интервјуа за Фокс њуз на коме се види како Трамп каже да Путин верује у Израел и да је „обожавалац Бибија“, користећи надимак Нетањахуа.

Трамп је то изјавио након састанка са Путином, а рекао је такодје да су он и Путин „дошли пуно до добрих закључака“ током тог састанка „заиста добрих закључака о Израелу, нечег врло снажног“, мада није обелоданио каквих.

Амерички лидер је оценио Путин пуно помаже Нетањахуу, најавивши да ће и даље помагати, што је „добро за све“, како је рекао.

Нетањаху је уз клип од 19 секунди најавио да ће наставити да „јача Израел као растућу глобалну снагу“.

Премијер Израела био је у Москви прошле недеље где се састао с Путином трећи пут ове и девети пут у последње три године, откако је Русија војно ангажована у рату у Сирији.

Након састанка с Путином, Нетањаху је рекао да су Руси удаљили иранске снаге и шиитске милиције од сиријско-израелске границе.

Он је више пута поновио да Израел неће прихватити иранско присуство у Сирији али је у Москви објаснио да је „моментални приоритет да се иранске снаге удаље од границе и да се уклоне иранске дугометне ракете из Сирије“.

Путин је на конференцији за новинаре са Трампом рекао да је амерички лидер посветио посебно пажњу томе и потврдио да је „Русија заинтересована за такав развој догађаја и поступиће у складу с тим“.

Трамп је похвалио блискост односа САД Израела, рекавши и да никада његова земља, нити било која друга земља није била ближа јеврејској држави.

Та блискост дошла је до изражаја у мају, када је Трамп не само преселио амбасаду САД из Тел Авива у Јерусалим већ се и повукао из нуклеарног споразума с Ираном коме се Израел оштро противи.

Бета