Почетак » Вести » Србија » Србија улази у НАТО?

Србија улази у НАТО?

Јачање веза НАТО-а и Србије корисно је за Алијансу и Србију, као и за читав регион, поручили су лидери НАТО у заједничком саопштењу са самита у Бриселу.

Лидери Алијансе поздравлили су континуирани напредак у изградњи партнерства НАТО и Србије и подржали даљи политички дијалог и практичну сарадњу у том циљу.

„Поново наглашавамо потребу за континуираним напретком у дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, који би требало да доведе до свеобухватне нормализације односа, укључујући форму правно обавезујућег споразума“, наводи се у саопштењу.

НАТО, додаје се, охрабрује „обе стране да убрзају напоре ка нормализацији односа и пуне примене досадашњих споразума“.

У саопштењу се наводи да присуство НАТО на Косову, углавном путем Кфора, доприноси безбедном и сигурном окружењу, а у блиској сарадњи са косовским властима и ЕУ и да оно доприноси широј стабилности на Западном Балкану.

Било каква промена позиције НАТО снага, истиче се, остаће везана за околности и неће бити временски условљена.

Лидери НАТО-а, како се додаје, поздрављају аспирације Косова да „побољша своју способност да осигура безбедност свим својим становницима, као и да допринесе безбедности на Западном Балкану“.

Челници НАТО-а у декларацији наводе и да је Западни Балкан регион од стратешког значаја што, додају, показује и дуга историја сарадње и операција у региону.

Интермагазин