Почетак » Вести » Северна Кореја продала нуклеарни програм Ирану?
Фото: Јутјуб принтскрин

Северна Кореја продала нуклеарни програм Ирану?

Књига коју је написао бивши восоки дипломата Северне Кореје открива да је Пјонгјанг уцењивао Израел, уз претњу да ће Ирану продати нуклеарну технологију.
Наиме, како тврди Тае Јонг Хо, који је побегао у Јужну Кореју 2016. Северна Кореја тражила је од Израела да им плати милијарду долара у замену да не прода Ирану своју технологију за развој балистичких ракета, пренео је Вол Стрит Џурнал.

Та „непристојна“ понуда изнета је 1999. у једном кафеу у Стокхолму, када су се на кафи срели тадашњи севернокорејски амбасадор Сон Мун Си и његов израелски колега Гидеон Бен Ами.

Према наводима из књиге, Израел је одбио ту понуду, али је за пар дана послао нову – контрапонуду, да пошаље у Северну Кореју донавију у храни.

Вол Стрит Џурнал је навео да није успео да добије потврду од два амбасадора која су наводно учествовала у изнишењу уцена, али је навео да је прошле седмице Бен Ами казао израелским медијима да је, током мандата амбасадора, имао неколико тајних састанака са севернокорејским дипломатама, и то у периоду од 1999. до 2002. које је иницирао Пјонгјанг.

Фото: Јутјуб принтскрин

Б92