Почетак » Вести » Војводина » ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ПОСВЕЋЕНА НОВОСАДСКОМ МУЗИЧАРУ ГОРАНУ БАЈИЋУ БАЈИ

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ПОСВЕЋЕНА НОВОСАДСКОМ МУЗИЧАРУ ГОРАНУ БАЈИЋУ БАЈИ

Прошле су три године од растанка са Гораном Бајићем Бајом. 21. марта  2015. године Баја нас је напустио, а 21. марта 2018. оганизовали смо изложбу фотографија из Бајиног музичког и приватног живота. Изложби су присуствовали пријатељи, колеге музичари, школски другови и чланови породице, а одржана је у Радио кафеу 021, где се иначе негује сећање на рок музичаре.

Изложба је обухватила све периоде из Бајиног живота  од детињства, школских дана, путовања, живота у Холандији, музичких наступа у Новом Саду , у СНП, на СПЕНСУ, Милетићевом тргу, Штранду, ЕГЗИТУ, Брод театру и у многим клубовима и кафићима у Новом саду и другим местима. На педесет фотографија су и колеге музичари са којима је Баја свирао из Војвођанског блуз бенда, Синг синг сингерса, Wата, Стоун фрее и Порте. Нажалост многи од музичара са ових фотографија нису више са нама.

Изложбу је отворио познати музички критичар и писац  господин Богомир Богица Мијатовић, који је бираним и топлим речима подсетио присутне на лик познатог басисте, истакао његове квалитете као музичара и посебно нагласио своје сећање на човека који је ширио доброту око себе, доброта је била доминантна црта његовог карактера, у најлепшем сећању му је Бајин благ поглед и осмех. Господин Мијатовић је често истицао да је Баја ’’био један од најбољих момака са новосадске рок сцене икада’’.

Познати новосадски бенд Watt у коме је Баја свирао девет година, у скоро истом саставу као и раније: Ивица Стилиновић, Косић Бранко, Накић Душан, Пејаковић Саша и нови басиста Божидар Николић, свирао је срцем најпознатије рокенрол  ствари из 70-тих И 80-тих година и створио добру атмосферу.

Музичари Косић Бранко и Ивица Стилиновић су кратким али веома емотивним речима подсетили присутне на Бају, кога су ценили као музичара али и као човека увек спремног да помогне, па и да свира бесплатно. Био  је то леп и искрен омаж  Баји – човеку са којим су годинама делили драгоцене тренутке и сате потпуног предавања музици.

Горан Бајић Баја је рођен 12. октобра 1963. године, на празник Михољдан, и био је благе и нежне нарави. Завршио је Вишу уметничку школу у Београду и радио као аранжер у две новосадске фирме, али Баја је највише времена и енергије посветио музици која је била његова највећа љубав у животу. Свирао је непрестано 35 година.

Све нас је растужио прерани одлазак овог доброг музичара, изузетно доброг и толерантног човека. Иза Баје су остале фотографије још младог човека, није остарио ни оседео, није се удебљао, није добио старачке болести и навике, отишао је младалачки витак и увек насмејан – таквог Бају ћемо памтити и чувати у сећању.

Извор:Војвођанске новине