Почетак » Вести » Војводина » ДАНАС ЈЕ ПЕТРОВДАН – СЛАВА ЈЕ У СРБОБРАНУ!

ДАНАС ЈЕ ПЕТРОВДАН – СЛАВА ЈЕ У СРБОБРАНУ!

Српска православна црква прославља празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа

Петровдан је један од 15 највећих хришћанских празника.

Свети апостол Петар помиње се као један од најоданијих Христових следбеника, а речи: “Ти си Христос, Син Бога живога”, записане у Јеванђељима, израз су његове тврде вере у хришћанско спасење па се до данас понављају у хришћанским молитвама. Христос му је одговорио: “Ти си Петар и на том камену сазидаћу цркву своју”.

Свети Петар, први бискуп Рима, био је апостол, ученик Христов, за кога се верује да му је Христ дао кључеве небеског царства.

Хришћанско учење говори да је цар Нерон наредио да се Петар разапне на крсту. Сматрајући се недостојним да буде распет као његов учитељ, Петар је тражио да га разапну са главом надоле.

Светог апостола Павла такође је убио цар Нерон, али с обзиром на то да је био римски држављанин, нису га разапели већ су му одрубили главу истог дана када је убијен и Петар.

Српска православна црква у Србобрану, један од најзначајнијих културно историјских споменика у овом делу Војводине, изгорела је 10. септембра 1987.године, у години у којој је обележавала значајне датуме своје прошлости: 200 – годишњицу почетка изградње, 180 – годишњицу освећења и 130 – годишњицу почетка обнове и доградње после разарања која су се задесила револуционарне 1848/49 године. Потом је рестаурирана и данас поново спада у ред најзначајнијих културних споменика у Војоводини. Све што нисте знали о потресној судбини православног храма у Србобрану, написао је у тексту о историји СПЦ у Србобрану, након великог пожара 1987.године. проф. Миливој Туторов, а есеј можете прочитати ОВДЕ.

Извор: srbobran.net/С.Н

Фотографија:Сава Радонић