Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Друштво » Занимљивости » ЗАНИМЉИВА ИСТОРИЈА НОВОСАДСКЕ СТАРЕ ДАМЕ: Од шор – лоптања до клуба љубитеља (ФОТО/ВИДЕО)

ЗАНИМЉИВА ИСТОРИЈА НОВОСАДСКЕ СТАРЕ ДАМЕ: Од шор – лоптања до клуба љубитеља (ФОТО/ВИДЕО)

Идеја о самом оснивању ФК „Војводина“ родила се на острву у језеру које се налазило у данашњем Дунавском парку, где се често чамцем довозила новосадска омладина.

Дресове за прву утакмицу сашила је мајка фудбалера Милорада Милићева. Они су били плаве боје, док су шорцеви били беле боје. Копачке су биле праве – пештанске фирме „Кертес“.

Да би одиграли прву утакмицу у Ковиљу, фудбалери Војводине користили су три вида превоза: прво су ишли возом до Сремских Карловаца, потом су скелом прешли Дунав, а одатле запрежним колима до Ковиља.

Прво игралиште Војводине било је поред Јодне бање, паралелно са данашњим хотелом Парк. Пошто је то земљиште 1923. године парцелисано за изградњу кућа, добили су на коришћење игралиште Бициклистичког клуба. На том месту је 1924. изграђен стадион „Карађорђе“.

Због тешке материјалне ситуације, прве мреже на голу Војводине биле су од жице јер је тада било тешко пронаћи веће количине канапа.


Када се у Новом Саду почео играти фудбал звали су га шор-лоптање.

Први клупски Статут и чланске карте Клуб је добио 1918. године.

Крајем 1919. године Клуб добија и првог председника. Био је то Живко Бајазат, угледни Новосађанин, председник Српске трговачке банке.

Након Првог светског рата велики број фудбалера Војводине студирао је у Прагу, где су наступали за тамошњу ФК „Славију“. Они су од прикупљене чланарине, која је узносила пет чешких круна, купили комплетну фудбалску опрему.

Др Урош Чаковац, легенда Војводине, 1920. године из Прага је донео 14 црвено-белих дресова са великом плавом звездом, као и исти број копачки. Са опремом је стигло и 200 значки са новим знаком.

Прву интернационалну утакмицу Војводина је одиграла 1920. године, а гости су им били морнари и официри са британског брода „Афис”, који је био усидрен у новосадској луци.

Крајем 1920. године највиши клупски огран донео је и званично одлуку да дресови буду црвено-бели са плавом звездом.

Стадион „Карађорђе“ је званично отворен на Видовдан 1924. године. Повод за назив стадиона била је 120. годишњица Првог српског устанка.

Прво гостовање у иностранству било је крајем 1924. године. Војводина је наступила на једном јаком турниру у румунском граду Жомбољу, где је освојила прво место и велики пехар.

За прво Светско првенство у Уругвају 1930. године, тим су саставили Бошко Симоновић и др Коста Хаџи, заједно са др Михајлом Андрејевићем. У тиму се налазио и наш играч Божидар Марковић.

Прво велико гостовање навијача било је у мају 1931. године. Прва утакмица за државно првенство по лига систему играна је против Мачве у Шапцу. На пут, поред играча и стручног штаба, кренуло је и 160 навијача, који су путовали са пет великих аутобуса.

Први фудбалски сусрет у ноћном термину у Новом Саду одигран је крајем месеца јула 1933. године. Тада је комбиновани тим Војводине и Радничког (данас Нови Сад), угостио Олмпик из Александрије (Египат). Утакмица је одиграна у вечерњим сатима, уз светлост великих сијалица које су биле постављене на бандере са обе стране игралишта.

Први Клуб навијача на нашим просторима 1937. године основали су навијачи Војводине, под називом „Клуб љубитеља ФК „Војводина“. Оснивачкој Скупштини у гостионици код Саве Дотлића у Милетићевој улици приствовало је око 100 навијача.

Извор: Фк Војводина