Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Регион » Македонија: Истрага против бившег премијера

Македонија: Истрага против бившег премијера

Македонско Специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре отворило је данас истрагу против бившег премијера Македоније Николе Груевског због фаворизовања грчке компаније Актор за изградњу аутопута Демир Капија Смоквица.

Тужитељка Специјалног тужилаштва Фатиме Фетаи је рекла да је грчки Актор на инсистирање Груевског изабран за изградњу те деонице аутопута на југу Македоније, иако је италијанска компанија Тото имала бољу понуду.

Поред Груевског у случају названом „Актор“ осумњичен је и тадашњи министар за саобраћај и везе Македоније Миле Јанакиески.

Према Специјалном тужилаштву, Груевски је Јанакиеском наложио да елиминише италијанску компанију, будући, као што је рекао, Тото у Македонији „заступају комуњаре (чланови конкурентске партије СДСМ)“ и да додели изградњу грчком Актору.

Тадашњи министар за транспорт и везе је, наводи се, наложио члановима комисије да изаберу Актор, чиме је држава оштећена за 7.811.593 евра.

Поред тога, како преносе медији, у случају „Актор“ има сумњи и за прање пара, које је спроводено преко четири компаније које су запосленима исплаћивале огромне плате, које су одмах у месту Неготино на југу земље претваране у евре и даване Грцима на руке.

На тај начин је, према Специјалном тужилаштву, „опрано“ 31.856.811 евра у периоду од 2012. до 2016. године. Против грчке компаније Актор се за изградњу аутопута кроз Македонију, према ранијим информацијама, истрага води и у Грчкој.