Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Друштво » Економија » Светска банка одобрила Србији три кредита у вредности од 225,7 милиона евра

Светска банка одобрила Србији три кредита у вредности од 225,7 милиона евра

Светска банка данас је саопштила да је Србији одобрила три кредита укупне вредности од 225,7 милиона евра који су намењени унапређену управљања јавним расходима, реструктурирању јавних комуналних предузећа у области енергетике и саобраћаја, и заштити здравља становника.

Конкретна корист од првог кредита од 160,6 милиона евра биће, како је истакнуто, у томе што ће запослени у јавној управи у Србији добијати исту плату за исти посао, ЕПС, Србијагас и Железница Србије смањиће трошкове а повећаће приходе, док ће 70.000 домаћинстава добити подршку кроз програм за кориснике који нису у могућности да плаћају рачуне за електричну енергију.

„Када је у питању управљање јавним расходима, главни проблем с којим се Србија данас суочава јесте како унапредити квалитет јавних услуга а да се при томе јавна потрошња држи под контролом. Мере ће између осталог укључивати промену компликованог система плата у јавном сектору и повећање њихове транспарентности и уједначености“, указала је Светска банка.

Додаје се да ће садашњи систем, који регулише 16 закона, 18 основица за обрачун и исплату плата, те око 600 коефицијената, бити замењен једноставнијим и кохерентнијим системом који ће регулисати један закон, 13 платних група и девет платних разреда.

Зајам Светске банке за развојну политику у области јавних расхода и јавних комуналних предузећа помоћи ће да ЕПС приближи цене електричне енергије за гарантовано снабдевање тржишним ценама, са 64 одсто на крају 2014. на 80 одсто на крају 2018. године, уз услов анализе финансијског стања предузећа и адекватности средстава неопходних за инвестиције.

Очекује се да ће бити повећан укупан број корисника програма заштите енергетски угроженог потрошача са 60.600 домаћинстава у 2014. (од чега су 27 одсто домаћинства са женском главом породице) на 70.000 домаћинстава у 2018. (од чега је 30 одсто домаћинстава са женском главом породице).

Зајмом ће бити подржана настојања у ЕПС-у да се постигне оптималан број запослених уз циљ да се повећа ниво обучености запослених.

У Србијагасу пројекат ће подржати повећање стопе наплате рачуна са 80 одсто колико је износила 2015. на 87 одсто, затим да Србијагас у 2018. усвоји десетогодишњи план за оператера транспортног система гаса, као и петогодишњи план развоја за оператера дистрибутивног система.

У сектору саобраћаја позајмица Светске банке ће помоћи да се смањи директна буџетска подршка за пословање железничких предузећа са 13,5 милијарди динара колико је износила у 2015. на 11 милијарди у 2018, као и да се подигне продуктивност рада и унапреди искоришћеност капацитета. Оптимизација броја запослених требало би да доведе до смањења годишње суме издвајања за плате запослених у железницама у 2018. за 25 одсто у односу на износ у 2015. години.

Други кредит Светске банке од 40,1 милион евра омогућиће боље функционисање државних финансијских и развојно-финансијских институција, а највећи део биће искоришћен за боље функционисање Поштанске штедионице.

Од трећег кредита, намењеног здравсту, у вредности од 25 милиона евра, у Војводини ће бити инсталирана два линеарна акцелератора и уређај за компјутеризовану томографију, а у целој Србији биће обезбеђен стандардизован квалитет у лечењу рака.

Бета