Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Велики потенцијали коришћења биомасе и биогаса у Србији
bif.rs

Велики потенцијали коришћења биомасе и биогаса у Србији

Биомаса има највећи удео у укупном потенцијалу обновљивих извора енергије у Србији са чак 61 одсто. Улагањем у биоенергију и биогас може да се повећа енергетска ефикасност у Србији, али и да се смањи загађење ваздуха

bif.rs

На отварању стручне конференције „Биомаса и биогас у Србији“ коју је организовала Немачко-српска привредна комора (АХК Србија) у партнерству са Савезним министарством за економију и енергетику СР Немачке, координатор пројеката АХК Србије Стеван Ђурић истакао је да биомаса има највећи удео у укупном потенцијалу обновљивих извора енергије у Србији, са чак 61 одсто, при чему у Србији, како истиче, тренутно постоји изграђених постројења на биомасу са укупним капацитетом од само 11 МW. Ђурић је подсетио да је Националним акционим планом Републике Србије предвиђена изградња постројења до чак 100 МW до 2020. године, као и да је истим планом предвиђена изградња биогасних постројења до 30 МW.

“Тренутно у Србији постоји 10 постројења са укупним капацитетом од 12 МW. Ако упоредимо ове податке са Немачком, где постоји око 9.000 биогасних постројења, јасно је да је пред Србијом још дугачак пут у области биоенергије“, закључио је координатор пројеката АХК Србије Стеван Ђурић, нагласивши да Немачко- српска привредна комора улаже напоре да споји немачке компаније, лидере на тржишту, са српским компанијама, у циљу размене искустава и кноw-хоwа.

Члан УО Удружења биогас Србије Драган Зукић истакао је да би улагање у биогас могло да буде решење за многе младе људе који желе да остану на селу, нагласивши да је неопходно обезбедити повољне кредите, као и да су немачке банке заинтересоване за финансирање тих инвестиција. Немци су, како каже, заинтересовани за пласман своје технологије, која је доказана у последњих 30 година.

Рајнер Шелхас, стручни саветник из ГИЗ-а рекао је да улагањем у биоенергију и биогас може да се повећа енергетска ефикасност у Србији, али и да се смањи загађење ваздуха.

“Биомаса је отпад из пољопривреде, индустрије и других извора, од којих могу да се направе енергенти који могу да се користе као замена за угаљ, нафту и друга фосилна горива. Тако штедимо новац и добијамо ваздух са мање штетних гасова”, рекао је он.

На конференцији „Биомаса и биогас у Србији“, која је окупила више од 150 представника српских и немачких компанија и институција, водећи стручњаци из Немачке и Србије дали су преглед обновљивих извора енергије у Немачкој, најважнија тржишна дешавања, потенцијале коришћења биомасе у Србији, субвенционисање коришћења дрвне биомасе. Учесницима конференције презентације су одржале немачке компаније Цатхаиа Интернатионал, Страwтхерм, 2Г Енергиетецхник, ЕНСПАР Биогас, НРГ Гроуп, Wелтец Биопоwер, Франкен Пластик, Аграферм.

(bif.rs)