Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » У Новом Саду за прво дете одједном 73.000 динара, за тројке 150.000
dnevnik.rs

У Новом Саду за прво дете одједном 73.000 динара, за тројке 150.000

Одлуком Града Новог Сада о праву на финансијску подршку породици с децом, ове године ће бити издвојено око 484 милиона динара, што је непуних 50 милиона више него лане.

dnevnik.rs

Тај новац намењен је прворођеној деци у новогодишњој ноћи, деци рођеној 1. фебруара за Дан Града, за бесплатан боравак деце у предшколској установи, бесплатну исхрану у основним школама, помоћ у школовању даровитих ученика средњих школа и студената, финансијску подршку породици с децом уписаном у приватне вртиће, као и за накнаду трошкова за вантелесну оплодњу.

Како су за наш лист рекли из Градске управе за социјалну и дечју заштиту, та финансијска подршка има за циљ побољшање услова за задовољавање основних потреба деце, као и материјалног положаја породица с децом. Осим тога, акценат се ставља и на подршку родитељима да остваре жељени број деце, што истовремно представља и пронаталитене мере.

За прво рођено дете родитељи добијају 35.000 динара, што је 15.000 више него прошле године, док се за тројке издваја 150.000 динара. Сва деца која се роде 1. јануара добијају новогодишњу новчану помоћ од 50.000 динара, док прва рођена беба добија поклон у вредности од 200.000 динара, што је дупло више него лане.

У 2017. години у Новом Саду рођено 200 беба више него 2016.

Како је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао на Дан Града, приликом посете Бетанији, одлуком о правима на финансијску подршку породици с децом, од ове године уведен је поклон и за мајке беба које се роде 1. фебруара, на Дан Града, и то од 200.000 динара по детету. Вучевић је том приликом истакао да годишње буде око 6.000 порођаја, а најважније је, по његовим речима, да је током 2017. године у Новом Саду рођено 200 беба више него 2016.

Када је реч о боравку деце у предшколској установи, Град излази у сусрет родитељима тако што плаћа део износа. Породице које се одлуче за вантелесну оплодњу добијају помоћ од 220.000 динара.

Осим наведеног, сви родитељи добијају новац из републичке касе за прво, друго, треће и четврто рођено дете, с тим што се накнада за прво исплаћује једнократно и износи нешто више од 38.000 динара. За осталу рођену децу новац се уплаћује у 24 једнаке месечне рате у износу од шест до 15.000 динара. У Закону о финансијској подршци породици с децом из 2002. године пише да рађање петоро и више деце, по мишљењу Светске здравствене организације, није препоручљиво јер може угрозити здравље и мајке и детета.

Сва деца која се роде 1. јануара добијају 50.000 динара, док прва рођена беба добија поклон у вредности од 200.000 динара, колико добију и деца рођена 1. фебруара

Будући да је Војводина у протеклих 15 година остала без 150.000 становника, Покрајинска влада реализује две мере популационе политике. Једна се тиче одлуке о остваривању новчане помоћи породици у којој се роди треће дете, док друга суфинансира вештачку оплодњу за друго, треће и свако наредно дете.

За реализацију поменутих мера у 2018. години биће издвојено 655 милијарди динара. За свако треће рођено дете у Војводини исплаћује се  24 месеца по 12.000 динара, а такво право оствари око 4.200 породица, што је благи тренд повећања, како су нам рекли из АПВ. По Одлуци о остваривању новчане помоћи породици у којој се роди треће дете, дефинисано је шта „треће дете” подразумева и који су услови и начини остваривања новчане помоћи. По члану 3, трећим дететом се сматра свака беба рођена након прве и друге у једном порођају.

О погодностима које родитељи могу остварити (продужен рад предшколских установа, бесплатна ужина…) одлуку доносе локалне самоуправе, па се ниво права разликује у зависности од пребивалишта родитеља.

(dnevnik.rs)