Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Општине Србије и Македоније разговарале о интеграцији миграната уз подршку ЕУ

Општине Србије и Македоније разговарале о интеграцији миграната уз подршку ЕУ

Представници неколико градова и општина Србије и Македоније са највећим бројем миграната и избеглица састали су се данас у Београду и оценили да имају исте проблеме.

У заједничком саопштењу Фондације „Конрад Аденауер“, Удружења „Атина“ и Македонског удружења правника наводи се да су на састанку били представници шест општина из Србије и четири из Македоније. Те општине имају највећи број избеглица и учествују у регионалном пројекту „Градимо заједно“, који те организације спроводе у обе земље уз подршку Европске уније.

На састанку је речено да се у Србији и Македонији највише урадило на укључивању деце миграната у школовање, а да је на реду стварање услова за запошљавање избеглица и миграната, што је један од најважнијих предуслова за квалитетну интеграцију.

Представница Удружења „Атина“ Јелена Хрњак казала је да то што локалне институције не учествују довољно у изради јавних политика на крају доведе до тога да, на пример, у Шиду нема довољно теренских социјалних радника, а да локална заједница у Врању не буде обавештена да бити отворен центар за смештај миграната.

На састанку су учествовали координатори локалних мрежа за подршку интеграцији избеглица из Шида, Суботице, Сремске Митровице, Београда, Врања, Прешева, Ђевђелије, Куманова и две општине из Скопља, јер су у тим општинама кроз пројекат „Градимо заједно“ основане локалне мреже за подршку интеграцији избеглица које активно учествују у стварању услова за интеграцију.

Пројекат “ЛОВЕ Право, Ред, Вредности за мигранте/азиланте/особе којима је одобрен азил, у остваривању својих права без дискриминације” финансира Европска унија, а спроводи Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила АПЦ/ЦЗА и партнери – БЕТА новинска агенција и Центра за истраживање јавних политика. Садржај и статови изнети на овој веб страници ни под којим околностима не изражавају ставове Европске уније.

Бета