Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Спорт » ФСС – „сувишно јеговорити“ о повреди уставних права Партизана и Црвене звезде

ФСС – „сувишно јеговорити“ о повреди уставних права Партизана и Црвене звезде

Фудбалски савез Србије (ФСС) саопштио је данас да је његова Дисциплинска комисија независна и самостална и да не може да утиче на њене одлуке, као и да је „сувишно говорити“ о повреди уставних права Партизана и Црвене звезде приликом њиховог кажњавања.

ФСС се огласио поводом става фудбалских клубова Партизан и Црвена звезда да је правилник Дисциплинске комисије противуставан јер садржи кажњавање за клевете и вербалне деликте.

Дисциплинска комисија казнила је Партизан и Звезду одузимањем по два бода због клевете и оптужби у међусобним саопштењима, а суспендовани су и поједини челнци два клуба.

ФСС је у саопштењу, које је потписао директор сектора правних послова Дејан Сантрач, навео да је Дисциплинска комисија независан и самосталан орган, због чега руководство ФСС не може да утиче на садржину одлука које она доноси.

„Поступак дисциплинске одговорности чланова ФСС уређен је тако да обезбеђује право на жалбу, што је у складу са Уставом и Законом о спорту. Након тога постоји и трећи степен одлучивања, односно могућност да се клубови обрате Извршном одбору ФСС, тако да је сувишно говорити о повреди уставних права“, пише у саопштењу.

ФСС је навео да је указивање на увођење вербалног деликта потпуно неосновано.

„Клубовима би морале бити познате одредбе Дисциплинског правилника УЕФА, члан 11, став 2, тачка б и д, којима је прописано да дисциплински прекршај представља свако кршење општих начела понашања које доводи фудбалски спорт и фудбалску организацију на лош глас, као и свако увредљиво понашање које повређује основна правила пристојности, а које се кажњава од стране дисциплиског органа УЕФА“, наводи се.

Како је саопштено, дисциплински правилници националних фудбалских савеза прописују кажњавање за изношење увреда и клевета. У дисциплинском правилнику ФСС такав прекршај постоји и како се наводи, нико га никада није оспорио.

ФСС је указао да је последњој верзији правилника који је усвојен 15. јуна 2017. године претходила јавна расправа и да Партизан и Црвена звезда, за разлику од других клубова и осталих чланова ФСС, „нису ималу ниједну примедбу на одредбе Дисциплинског правилника, већ су га у потпуности подржали.

Партизан и Црвена звезда су навели да ће се жалити Управном суду и да ће поднети иницијативу за оцену уставности Дисципинског правилника ФСС. Савез је саопштио да је његов статут усклађен са статутом Фифе и Уефе, према коме се спорови не решавају пред цивилним судовима.

„Што се тиче позивања на надлежност редовних судова у споровима на националном нивоу, одредбама Статута ФИФА (члан 59) и Статута УЕФА (члан 60), прописана је обавеза да се такви спорови решавају пред непристарасним арбитражним судом националног савеза, а не пред било којим од цивилних (редовних) судова“, пише у саопштењу.

У вези јавно изнетих оптужби о намештеним утакмицама и другим нерегуларностима челника клубова, ФСС је навео да су према члану Етичког кодекса сви чланови Савеза дужни да сазнања о нерегуларностима доставе Комисији за етику. Такође, свако ко не пријави кршење кодекса крши интегритет такмичења.

ФСС је позвао све своје чланове да поштују прописе и понашају се у складу са регулативом Фифа, Уефа и ФСС и да се обрате надлежним органима Савеза ако поседују било каква сазнања о нерегуларностима, како би дали пуни допринос очувању интегритета такмичења.

Бета