Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Друштво » Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима
SRBIJA KONFERENCIJA O ODRŽIVOM RAZVOJU

Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић је данас указала да „није лако женама у Србији, а посебно женама на селу које су вишеструко дискриминисане“.

У Србији 60 одсто жена на селу нема право на пензију, а само 17 одсто су власнице имања што је ограничење за покретање посла и узимање кредита, највећим делом се воде као незапослене, иако раде и доприносе својој породици, рекла је Михајловић у Београду, представљајући резултат иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“.

За осам месеци, од почетка тог пројекта, 341 жена је правила рукотоворине које су предузећа и државне институције поклањале партнерима и гостима, поможући тиме запошљавање жена са села и очување културне баштине, рекла је министарка, захваливши и женама, и компанијама и амбасадама које су подржале тај пројекат.

Михајловић је најавила да ће у оквиру иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“, разговарати с Националном службом за запошљавање за подршку обуци жена са села, као и с амбасадама Србије да би прибавиле рукотворине жена са села за своје поклоне.

Михајловић ће за неколико дана у Уједињеним нацијама у Њујорку представити шта је Србија урадила за родну равноправност у претходне три године.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић је рекла да је иницијатива коју њена организација спроводи с Координационим телом за родну равноправност и Етномрежом, израсла у „ефикасан модел за економско оснаживање жена и унапредјење родне равноправности“.

„Остварили смо 7.500 сати радног ангажовања, што је довољно да 100 жена и младих буде запослено на три месеца. Ове жене својим рукама извезле су азбуку за принца Чарлса, рукавице за Кетрин Ештон, као и пиротски ћилим који је поклоњен Владимиру Путину“, рекла је Јовановић.

Министарка Михајловић је данас уручила признања компанијама које су подржале акцију ангажујући жене на изради рукотворина, државним институцијама које су упослиле више од 10 жена кроз подршку иницијативи, и представницима локалних занатских удружења која доприносе очувању културног наследја Србије.

Представљању резултата иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“ присуствовале су и амбасадорке Аустралије и Индије, Џулија Фини и Нариндер Чохан, амбасадор Холандије Хенк ван ден Дол и заменик шефа мисије ОЕБС у Србији Џозеф Мелот.

Бета