Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » НОВИ САД: Имена улица по професорима, сликарима, енолозима…

НОВИ САД: Имена улица по професорима, сликарима, енолозима…

Комисија за називе делова насељених места и јавних служби Града Новог Сада разматрала је захтеве за давање назива улицама на пет локалитета у том граду, а одлучено је да улице понесу називе по сликару Георгију Кнежевићу, енологу Драгославу Милисављевићу, архитекти Павлу Жилнику, универзитетској професорици Јелки Ређеп и лингвисткињи Милки Ивић.

Након расправе, подржан је предлог да се нова улица у Новом Саду на локалитету Горње Сајлово назове по проф. др Драгославу Милисављевићу, најпознатијем енологу у Србији, који је створио прве домаће сорте винове лозе, од којих је једну назвао „Неопланта“ у част Новог Сада.
У саопштењу градске скупштине, наводи се да је проф. Милисављевић био један од оснивача Новосадског универзитета и оснивач Завода за виноградарство и винарство у Сремским Карловцима, декан Технолошког факултета, творац првих југословенских вина и дугогодишњи потпредседник светске винарске организације (ОИВ).

Прихваћен је и предлог да се нова улица у Новом Саду на локалитету Ратно острво назове по Георгију Кнежевићу, српском сликару и путујућем фотографу из 19. века, који је септембра 1854. године отворио први фотографски атеље у том граду.

У Руменци ће нова улица добити назив Павле Жилник, по истакнутом новосадском архитекти, добитнику Октобарске награде града Новог Сада и других друштвених признања и награда. Жилник је, између осталог, пројектовао зграду Дечије болнице и Гинеколошке клинике у Новом Саду, зграду „Студија М“, као и ентеријере Велике и Мале сале Скупштине АП Војводине.

Нова улица у Ветернику ће бити названа по Јелки Ређеп, професорки књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду и ауторки многобројних студија, монографија и антологија везаних за средњовековну књижевност.

По професорки Милки Ивић биће названа нова улица у Новом Саду.

Милка Ивић је једна од најзначајнијих српских лингвиста, пре свега у областима опште лингвистике, синтаксе и семантике словенских језика. Била је редовна професорка Филозофског факултета у Новом Саду и гостујућа професорка неколико различитих универзитета у Сједињеним Америчким Државама и Токијског лингвистишког универзитета и она се сматра се зачетницом тзв. Новосадске лингвистичке школе.

(tanjug.rs)