Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Регион » Мађарска: Захтеви за отцепљење Транскарпатије од Украјине

Мађарска: Захтеви за отцепљење Транскарпатије од Украјине

У Будимпешти је одржана акција са захтевом за самоопредељење Транскарпатије, изјавио је амбасадор Украјине у Мађарској Љубов Непоп.

Организатори акције наступили су са захтевима за самоопредељење Транскарпатије и слободу за Рутене, Пољаке, Бугаре, Румуне, Јермене, националне заједнице које живе на територији данашње Украјине. Према изјави амбасадора организатори су протествовали против варваризма пучиста, који су окупирали Украјину, а тиме и њихову браћу Мађаре у тим подручјима.

Укрјински амбасадор је изразио жаљење што су организатори носили мајице са натписом „Транскарпатија легално припада Мађарској, самоопредељење свим нацијама које су приморане да живе у Украјини!“.

Према каналу вести NewsOne, који је  испратио овај догађај, акцију је организовала позната мађарска партија Јобик. Испред њих је говорила Кристина Морваји, којој је раније забрањен улаз у Украјину, као и Томаш Гауди Нађ, који је носио мајицу са натписом „Крим је Русија и Транскарпатија је Мађарска“.

У септембру је Врховна рада усвојила измена закона о образовању, којим је забрањено образовање на језицима националних мањина. Због овог потеза, Мађарска је саопштила да неће подржати Украјину на међународној сцени, све док се ова одлука – сраман документ не повуче.

Према неким извештајима, око 150 хиљада Мађара, који углавном имају мађарске пасоше, живе тренутно у Украјини. Будимпешта је развила посебан програм помоћи за ове своје сународнике.