Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Мозаик од чепова за Гиниса у центру Новог Сада
Танјуг (Јарослав Пап)

Мозаик од чепова за Гиниса у центру Новог Сада

Хуманитарно-еколошка организација „Чепом до осмеха“, чија је мисија очување животне средине и помоћ особама са инвалидитетом, правила је данас у Новом Саду мозаик од пластичних чепова величине 621 метар квадратни за Гинисову књигу рекорда.

Танјуг (Јарослав Пап)

Овом догађају присуствовали су министар за рад Зоран Ђорђевић и градоначелник Милош Вучевић.

Мозаик за Гиниса је постављен на новосадском Тргу слободе, а министар Ђорђевић је завалио председници тог удружења Вањи Петковић и свима који подржавају ту акцију, што учествује у изградњи боље и хуманије Србије.

„Ово је хумана акција и ови чепови ће помоћ неким људима. Да Влада Србије, Покрајина и град Нови Сад и сви ови појединци својим залагањем допринесу да се некоме стави осмех на лице“, навео је Ђорђевић.

Каже да је то и еколошка акција, која ће помоћи јачању свести да Србија треба да буде еколошки чистија.

Он је рекао да ће тако свет чути о Србији и како малим гестом, од једног чепа, може да се пошаље лепа порука.

Градоначелник Вучевић је рекао да је поносан на то што Нови Сад учествује у тој акцији.

„Поносан сам што имамо овакав град и оволико пријатеља, што имамо снагу да се изборимо са некад најтежим животним ситуацијама и што поред свакодневне борбе нисмо заборавили хуману страну тог истог живота и нисмо заборавили да будемо људи. И што учимо и најмлађе суграђане шта значи емпатија“.

Вучевић је рекао да акција има и едукативни карактер због заштите животне средине.

Навео је да су ту гости из готово свих крајева Србије, деца из обданишта, основних и средњих школа, студенти и други који су подржали акцију, као и министар Ђорђевић „који није дошао протоколарно већ пријатељски“.

Вучевић је нагласио да Нови Сад шаље јасну слику – да овде станује осмех солидарности и осмех хуманости и да не сме никад да оде са наших лица.

мозаик за гиниса вуцевиц 1 јпг

Председница Удружење „Чепом до осмеха“ Вања Петковић је рекла да је јако поносна на све учеснике.

„Ми смо волонтерска организација, која окупља све људе који су вољни да одвоје своје време и ураде нешто корисно, ово је прави пример да можемо заједно нешто да учинимо и помогнемо деци. Да мислимо о животној средини и ширимо свест о томе да морамо да мислимо на животну средину“.

Петковић је додала да су на сату мозаика казаљке на пет до 12, јер је крајње време да се мисли о нашој планети.

Сакупљено је више од 100 тона чепова у читавој Србији, а око 300 волонтера из Ниша, Новог Сада, Неготина, Алексинца, Суботице, Сомбора, Рашке, Београда и других градова ће мозаиком са мотивима града, екологије и заштите животне средине у свет послати слику са поруком да не смемо бити себични, јер немамо резервну планету и да о њој мора да брине због будућих нараштаја.

Склапање мозаика је трајало од девет до 14 сати, а снимак манифестације у Новом Саду биће прослеђен Гинисовој комисији са којом је организација у контакту.

У разврставању чепова претходних недеља, уочи обарања Гинисовог рекорда, поред волонтера „Чепом до осмеха“, учествовали су и ђаци новосадских основних школа „Жарко Зрењанин“ и „Душан Радовић“, њихови вршњаци из осмолетке у Футогу, као и новосадски планинари и грађани.

Новосадско удружење „Чепом до осмеха“ у досадашњој хуманитарној мисији помогло је 18 малишана из читаве Србије, којима су за лакши и квалитетнији живот била потребна помагала, а само у овог години обезбеђена су помагала за петоро деце када су уручивани преносиви лаптоп за слепе који користи Брајово писмо и трансформише текст у глас, електромоторна инвалидска колица, дечија инвалидска колица, медицински аспиратор на струју, инвалидска колица.

Хуманитарну мисију су препознали и прикључили јој се многи појединци попут бившег рукометаша Владимира Мандића, кошаркашице Милице Дабовић, кикбоксера Ненада Пагониса, екипе „Државног посла“, глумца Вука Костића и других.

(rtv.rs)