Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Хлебно жито посејати барем на 550.000 хектара

Хлебно жито посејати барем на 550.000 хектара

Сетва пшенице требало би да почне од наредне недеље јер је ово оптималан рок, првенствено због временских услова.

Киша је у протекле две седмице наквасила површински слој ораница па је земља влажна, премда у дубљим слојевима недостаје влаге, која би требало да се надокнади током зиме и пролећа.

Очекује се да ове јесени пшеница буде засејана на приближно истим површинама. Лане је под ти усевом било више од 530.000 хектара, а у жетви 2015. хлебно зрно се скидало с око 600.000 хектара.

Др Новица Младенов с Одељења за стрна жита при Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду каже да је оптимално време за сетву од 5. до 25. октобра и да ратари сада треба да искористе временске услове за сетву.

Он посебно скреће пажњу на то да од 1. јануара 2018. године ступа на снагу Правилник о квалитету пшенице те да паори приликом сетве треба да обрате пажњу на то које семе купују и током вегетације примене све неопходне агротехничке мере да би постигли што бољи квалитета зрна и високе приносе.

Добро би било када би пшенице ове јесени заузела од 550.000 до 600.000 хектара, не само због плодереда већ и зато што жито, за разлику од других ратарских култура, најпре доспева па суша и високе дневне температуре као ове сезоне нису нашкодиле пшеници – каже др Младенов.

dnevnik.rs