Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Дани европске баштине у Кикинди
rtv.rs

Дани европске баштине у Кикинди

кикинда музеј

Централна манифестација под називом “Дани европске баштине“ одржана је у Кикинди под слоганом “Културно наслеђе и природа“. Највећи град на северу Баната изабран је за представника с обзиром на велики број природних добара, историјских и културних наслеђа, који су искоришћени на најбољи могући начин.

Мамут Кика, сова ушара, велика дропља, орао крсташ, Интернационални симпозијум “Terra“, али и млин на суви погон „Сувача“, представљају идеалан пример споја културног наслеђа и природе, овогодишњег слогана централне манифестације Дана европске баштине у Кикинди.

Организацију централне манифестације Дана европске баштине у Кикинди, у Народном музеју предводили су обиласком Градског трга, како би се гости упознали са совама ушарама, али и видели једну од најлепших улица на свету прекривену крошњама. У понуди је била посета глинокопу “Тозе Марковић“ месту где је пронађен скелет мамута.

За нас је изузетно важно да градови попут Кикинде и даље наставе да улажу у културу и да подижу ниво културне понуде својим грађанима тако да смо са великим задовољством одлучили да ове године централна прослава буде у Кикинди“, каже помоћница министра културе и информисања Александра Фулгоси.

Кикинда, као овогодишњи центар европске културне баштине, представила је Интернационални симпозијум “Terra“, највећу збирку теракоте великог формата на свету, млин на суви погон „Сувача“ који датира још из 1899. године, а потом и пашњаке велике дропље код Мокрина, станиште највеће и најтеже птице летачице Европе, али орла крсташа.

Кикиндски музеј као институција, радећи на очувању историје нашег града, завредео је да буде домаћин ове манифестације„, каже помоћница градоначелника Кикинде Станислава Хрњак.

Гости Кикинде на централној манифестацији били су представници Министарства културе, Министарства финансија, као и централних београдских и новосадских институција културе и завода за заштиту споменика.

(rtv.rs)