Почетак » Религија » Манастири » Манастир Ново Хопово

Манастир Ново Хопово

Манастир Ново Хопово припада Епархији сремској Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Налази се на благој падини јужних обронака Фрушке горе, недалеко од Ирига. Удаљен је свега стотинак метара од магистралног пута Рума – Нови Сад, те је један од најприступачнијих фрушкогорских манастира. Манастир Ново Хопово, заједно са Крушедолом, по својој архитектури, просветној улози, историји богатој културним, верским и политичким догађајима, један је од најзначајнијих манастира у Србији, а посебно међу фрушкогорским манастирима.

Манастир Ново Хопово, засновао је крајем XV или на самом почетку XVI века владика Максим (деспот Ђорђе Бранковић). Један запис у рукописном Минеју говори да су 1541. године живописани олтар и купола. Манастир је 1546. године убележен у турски дефтер, а 1555. године у њега су донете мошти светог Теодора Тиона. Изнад улаза у цркву на западној страни очуван је натпис који казује да су 1576. године Лацко и Мирко Јовшић, житељи Горњег Корвина код Будимпеште, подигли садашњи храм Светог Николе.

По архитектонским вредностима представља један од најрепрезентативнијих храмова своје епохе. Археолошким и архитектонским истраживањима откривени су остаци сакралне грађевине чији се темељни зидови налазе у поду садашње цркве, као и делови келијског здања. Високи звоник саграђен уз цркву између 1750 и 1758. године ктиторством пакрачког епископа Софронија Јовановића, иако један од четири звоника колико их је у Хопову током пет векова било изграђено, најдуже је потрајао. Мала капела саграђена на првом спрату звоника 1758. године, страдала је заједно са звоником у Другом светском рату.

Mickey Mystique

Установљено је да је црква Новог Хопова извршила снажан утицај на каснију архитектуру не само фрушкогорских манастира, већ и много ширег подручја. Осим извесних наговештаја остало је непознато порекло новохоповске архитектуре односно образац по коме је црква грађена па ће у раду бити учињен покушај да се овај проблем разреши.

Током пет векова унутар манастирског комплекса биле су саграђене две цркве, монашке келије, две трпезарије, четири звоника, две капеле и низ неопходних економских здања.

Посебан значај Ново Хопово је имало, као и данас, захваљујући моштима св. Теодора Тирона, које су као највећа манастирска светиња, и у бројним ратним догађањима, брижљиво чуване и скриване. Оне су католикону дале посебну меморијску функцију.

У функцији образовања монаха били су скрипториј, библиотека и монашка школа. Обимна грађа и литература потврђују њихово постојање, али не и њихово место у просторном склопу манастирског комплекса. Током 17. века манастир развија и негује преписивачку делатност. Средином 18. века, у манастиру постоји иконописачка школа коју воде Руси Јов Василијевич и Василије Романович, сликари чији ће рад увелико утицати на даљи ток српског црквеног сликарства.

У Новом Хопову своје монашке дане је започео и Доситеј Обрадовић који је ту, благодарећи богатој манастирској библиотеци и подршци самог игумана, стекао корисна знања.

Mickey Mystique

Манастир је више пута страдао, али духовни живот у њему је, са кратким прекидима, трајао током пет векова. Највеће разарање догодило се у Другом светском рату када је миниран, запаљен и опљачкан. Од половине 20. века стављен је, као и други фрушкогорски манастири, под заштиту закона. Тада су изведени и неопходни конзерваторски радови, а потом се започело са рестаураторским радовима и презентацијом манастирског комплекса, која је укључила до сада нереализовану ревитализацију појединих делова манастирског комплекса.

<<претходна следећа>>