Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Религија » Манастири » Манастир Мала Ремета
Semberac

Манастир Мала Ремета

Манастир Мала Ремета или Реметица како га још називају, налази се на јужном средишњем делу Фрушке горе. Припада селу које се такође зове Мала Ремета.

Данас је ово активан женски манастир у којем бораве само две монахиње. Посвећен је Покрову песвете Богородице, па манастир слави славу 14. октобра по грегоријанском календару. Манастир Мала Ремета или Реметица припада Епархији сремској Српске православне цркве који се налази на Фрушкој гори. Представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Нема поузданих података када је манастир основан, али предање казује да га је краљ Драгутин подарио, као метох, манастиру Рачи на Дрини.

Semberac

Поуздане податке пружају једино турски документи, у којима је манастир први пут забележен 1546, али је врло брзо после тога спаљен. Крајем 17. века манастир су обновили избегли монаси манастира Рача на Дрини. Из тога времена потиче и манастирски печат и од тада, па до 1920. манастир се води као метох Манастира Беочин. На месту старе цркве, саграђена је нова грађевина 1739. године

Манастирску цркву су сазидали мајстори Тодор и Никола а ктитор је био Станко Милинкови из Шуљма. Из исте године потиче заштитна повеља издата од генерала Валиса Манастиру Беочин у којој се помиње и штити Мала Ремета. Престоне иконе за ову цркву радио је Јанко Халкозовић 1759. У Другом светском рату страдао је конак као и манастирска библиотека.

Ни недаће Другог светског рата га нису заобишле, јер је манастир и тада страдао. Уништена је манастирска библиотека са три стотине књига, као и конак. Након рата Мала Ремета није нарочито обновљена. Монахиње које су после рата населиле манастир посведочиле су да су тада спавале, буклавно, под ведрим небом, јер је конак био уништен. Оне су се издржавале одласком у надницу, продајом сушеног липовог листа или продајом ракије (пошто је манастир поседовао шљивик) а од своје скромне зараде обнављале су манстир колико су могле.

Данас манастир чине црква, једнокрилни конак, нови дрвени звоник и капела. Сестринство се састоји од монахиње Ефросиније и игуманије Рафаиле.

Малореметска црква се убраја у ред најлепших архитектонских остварења међу фрушкогорским црквама.

У манастиру су написане и чувају се две вредне рукописне књиге из XVII века.

<<претходна следећа>>