Почетак » Религија » Манастири » Манастир Кувеждин
Ant83 at Serbian Wikipedia

Манастир Кувеждин

Манастир Кувеждин се налази у југозападном делу Фрушке горе, на око 2 километра северно од села Дивош код Сремске Митровице.

Манастир је посвећен светом Сави и његовом оцу Стефану Немањи, потоњем монаху Симеону, а саграђен је вероватно око 1520. године. Најтеже је страдао у другом светском рату. Његове зидине подсећају на мукотрпни пут опстајања кроз векове.

Према предању, манастир је основао последњи српски деспот Стефан Штиљановић 1520. године. Први сигурни подаци потичу из турских записа из 1566-1569. Турски заповедник Синан-бег почео је 1650. да га руши, како би од материјала саградио себи двор у Сремској Митровици. Митрополит београдски Пајсије платио бегу 100 гроша да одустане од даљег рушења. Крајем 17. века у Кувеждин су побегли монаси из два манастира надомак Београда, Винче и Сланаца, са многим манастирским драгоценостима.

Ant83 at Serbian Wikipedia

Трудом игумана Генадија Кириловића и централног братства нова црква, на истим основама, саграђена је у времену од 1815. до 1816. године. Црква и конаци манастира Кувеждина имају одлике класицистичке архитектуре. Кувеждински храм и конаци страдали су од усташа у Другом светском рату и још увек су у рушевинама.

Нову Кувеждинску цркву осликао је 1853. године Павле Симић. Окосницу овог сликарства чиниле су сцене из живота Светог Симеуна и Светог Саве. Три године касније, у време игумана Никанора Грујића, исти сликар насликао је иконостас.

Манастирска капела се налази на монашком гробљу, на једном узвишењу поред манастира. Представља скромну грађевину са одликама барока. Када је разорена манастирска црква, иконостас Павла Симића пренет је у ову капелу.

Последњих година манастир је поново васпостављен као мушки, а обнова манастира је у току. Манастир је такође 1990. године стављен под заштиту као споменик културе.

Свети Стефан Штиљановић, Аутор: Станоје Поповић Рад: Темпера на дрвету, Насликано: 1740. године
<<претходна следећа>>