Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Религија » Манастири » Манастир Беочин
CrniBombarder!!!

Манастир Беочин

Манастир Беочин, са црквом посвећеном Вазнесењу Христовом, смештен је на северној падини Фрушке горе, у близини пута за Беочин. Његова историја прати се од средине XVI века, када се први пут помиње у турском дефтеру. За време Арсенија III Чарнојевића обновили су га монаси манастира Раче.

Ко је био ктитор, али ни тачно време када је манастир Беочин настао се ни до данас не зна са сигурношћу. Историја манастира бележи да први запис у коме се помиње данас женски манастир Беочин датира из друге половине 16. века, и то из турског пописа који је сачињен 1566 – 1567. године.

Познат је и податак да је манастир Беочин у 17. веку имао омању цркву, те да је у то доба на њеном челу био игуман Лонгин. Такође је забележено да је поменути игуман ишао у Москву да скупља прилоге како би обновио манастир Беочин, али и да би прибавио ствари које су му биле потребне да би манастир имао богослужења каква му доликују.

Први поуздани помен о манастиру Беочину, у истоименом месту недалеко од Новог Сада, забележен је у турским пописима из 1566/67. и 1578. године.

Како се претпоставља, крајем 17. века док су беснели ратови између Аустрије и Турске страдао је манастир Беочин, али историја бележи да је пред сам крај 17. века обновљен. Учинили су то монаси који су пребегли из манастира Рача на реци Дрини у периоду између 1697. и 1699. године, а по благослову тадашњег српског патријарха Арсенија III Чарнојевића. Убрзо након тога је изграђена дрвена црква 1708. године.

Главна црква манастира Беочина грађена је у периоду између 1732. и 1740. године. У доба градње главне цркве за монахе је била начињена богомоља, за коју историја манастира Беочин бележи податак да је царске двери начионио Димитрије Јанаћи. У том периоду су подигнути и манастирски конаци јужно и западно од главне цркве која је посвећена Вазнесењу Христовом. Ови конаци су касније спојени у један.

Крајем 19. века је читав манастирски комплекс готово потпуно обновљен. Касније је мењан у два наврата и то 1921. године и 1987.

У склопу манастира Беочин се уз главну манастирску цркву, која је посвећена Вазнесењу Господњем налазе се и конаци, капела, а манастирски комплекс је ограђен зидовима са две стране, северне и западне.

Занимљиво је да историја манастира сматра да је стара капела некада била изнад оближњег потока, али се претпоставља да је порушена када је подигнута нова. А нова капела је подигнута 1905. године у непосредној близини црквене порте. Капела је обновљена већ 1987. године, а том приликом је замењен кров на њој.

Иако је готово цела Фрушка Гора страдала током немачког бомбардовања у Другом светском рату, манастир Беочин је та несреће заобишла. Но, оно што га није заобишло јесте сурово пљачкање и уништавање српских манастира од стране хрватских усташких снага. Историја манастира бележи да су усташе покрале многе иконе, слике, одежде и реликвије манастира. Све покрадене предмете усташе су однеле у Загреб, а само део њих је враћен Српској православној цркви.

CrniBombarder!!!

За манастир Беочин су везане бројне занимљивости, а оно што је нераскидиво везано за ову Светињу јесте икона Пресвете Богородице Беочинске, за коју се верује да је стара преко пет стотина година.

Поред осталих занимљивости везаних за женски манастир Беочин издваја се и ова: почетком 19. века, тачније 1815. године су из манастира Фенека управо овде пренете мошти Светог Стефана Првовенчаног.

Познати српски песник Јован Грчић Миленко је преминуо 1875. у манастиру Беочин, а његов гроб се и данас налази у непосредној близини главне манастирске цркве. У овом манастиру налазе мошти најмлађег српског светитеља, Варнаве Настића.

<<претходна следећа>>