Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Србија » Авиони, тенкови и ПВО системи из Русије и Белорусије

Авиони, тенкови и ПВО системи из Русије и Белорусије

Модернизација нашег РВ и ПВО деценијама чека на ред, и сада се чини да је коначно и стигла. Посета премијера Вучића Москви закључни је чин у договору између Русије и Србије у обнови наше авијације и ПВО система. Русија је за минималан новац обезбедила да на поклон добијемо шест авиона МиГ-29, колико је обећала и Белорусија, уз системе “Бук”.

Авиони које ћемо добити из Русије и Белорусије су авиони у оперативној употреби наведених земаља, међусобно се разликују у верзијама, али ће договором држава бити модернизовани на савремене стандарде, опремљени новим наоружањем, радарима и електронском опремом.

Наши стари МиГ-29 су прве серије, док су руски и белоруски и без модернизације боље верзија, али са ремонтом – модернизацијом стајаће раме уз раме са савременим западним и руским авионима. Како је наведено у саопштењима министарства, набавиће се и ново наоружање, ракете ваздух-ваздух домета 80-100 километара за наведене авионе, али и ласерски вођено наоружање за нападе на циљеве на земљи – што досадашњи наш МиГ-29 није могао.

Највероватније, авиони ће бити модернизовани на руски стандард МиГ-29СМТ или белоруски МиГ-29БМ који су слични.

mig29-3

Тако би смо комплетирачи једну ескадрилу од 12 авиона, што је довољно да нам не одумре авијација.

Наведене модернизације СМТ и БМ омогућавају да МиГ-29 постане савремен авион, далеко савременији од оног чиме околне земље располажу. Страни медији наводе да је ово у ствари само први корак у обнови српске авијације и да је само привремено решење, а да српска авијација стреми ка набавци сасвим нових, фабричких МиГ-35, који су може се рећи, најбољи у својој класи авиона и сам светски врх лаких ловаца (Ф-16, “Грипен”, “Тајфун”).

Руски медији наводе да ће српско РВ кренути и са модернизацијом авиона “Орао” са новом опремом, новом кабином и са вођеним наоружањем за нападе на земаљске циљеве. Та модернизација представљена је прошле године.

Што се ПВО тиче, системи “Бук” су створени као замена за системе Куб које ми имамо у наоружању. Имају домет од 40-70 км зависно од верзије, и гађају више циљева у исто време, веома их је тешко ометати и врло су ефикасни. И ти системи ће бити модернизовани са новим ракетама побољшаних особина.

Опет постоји могућност да баш од Белорусије набавимо њихов модификовани “Бук-БМ” (Белоруска Модификација) Белоруска модификација је толико обимна да је ствар практично о сасвим новом систему. Побољшан је командни центар, возило, па и сама ракета. Савремени систем контроле ватре, команди центар са новом опремом и возило за претовар ракета које и само може да их испаљује, су одлике белоруске модификације. Систем гађа више циљева истовремено, авионе, крстареће ракете и против радарске ракете.

pvo

“Бук” може да обара и балистичке ракете, попут оних које Хрватска набавља од НАТО пакта.

Ови системи далеко превазилазе не само “Куб” већ и “Неву” која је оборила Ф-117А 1999. године.

У изгледу је и набавка фамозног систем С-300, који је врло скуп. Наши преговарачи су дошли на идеју да систем од Руса узмемо на лизинг – да остану власништво Русије, а ми да их званично само изнајмљујемо, док не исплатимо временом цену, што стално ради Индија са руском опремом.

Ово су велике вести за нашу земљу и војску. Не само ради одбране земље, већ и као учвршћивање партнерства са Русијом. Наравно, као војно неутрална земља, не морамо да се ограничавамо на Русију, можемо договоре са истим условима да тражимо и од САД на пример. Нисмо гадљиви ни на ескадрилу половних Ф-16 које би смо модернизовали, посебно би то било политички добро сада када је Трамп постао председник САД и жели да поправи односе САД са другим земљама. Уз то можемо направити и неки дил са Израелом. Од Израела би могли да узмемо њихове Ф-16 или “Кфирове” као што је урадила Аргентина, на пример, уколико би за то добили финансијску подршку САД. У осталом, половне авионе смо добијали баш од Запада, тачније САД педесетих и шездесетих година, њихови авиони који су били у авијацијским јединицама, префарбавани су у наше ознаке и слати у Југославију, тада смо добили прве млазне ловце Ф-84 и Ф-86. Требало би искористити и прихватити сваку могућност војне сарадње са свим расположивим партнерима.

tenk t90

Уз авијацију добијамо на поклон од Русије и 30 тенкова Т-72, највероватније верзије Т-72Б3 и оклопна возила БРДМ-2. Тенкови које добијамо су савременији од наших М-84 који су некада, пре 20 година били светски врх, али то више нису, па постоји могућност да је ово и увод у модернизацију наших М-84 на стандард Б3 иако Русија има и верзију Б4. А ово нека буде и шлагворт за Запад, који свакако може да нам понуди половне М-60 америчке или “Леопард” немачке тенкове, нисмо гадљиви на помоћ ни са те стране. Нама је понајвише важно да осавременимо своју војску и осигурамо мир и стабилност, а што више партнера, то боље.

 

Александар Киш