Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Друштво » Политика » Молдавија: Игор Додон расписује референдум о стратешком партнерству са Руском Федерацијом

Молдавија: Игор Додон расписује референдум о стратешком партнерству са Руском Федерацијом

Лидер Молдавије Игор Додон потписао указ о одржавању консултативног референдума о продужењу председничког мандата, смањењу броја посланика и одржавању превремених избора. Потписивање уредбе извршио је у уторак на конференцији за новинаре посвећеној сто дана свог мандата, извештава Тасс.

„Данас 24. септембра, 2017, пред вама потписијем декрет о одржавању консултативног референдума“, – рекао је Додон, додајући да је овај акт у складу са уставом и не може бити поништен.

igor dodon moldavija predsednik

Према речима председника, на референдуму ће бити четири питања: да се доделе председнику додатна права за распуштање парламента и организовање превремених избора, смањење броја посланика са 101 на 71, укидање закона који је усвојила Скупштина, а којим је на бреме становништва натоварено да се враћа украдених милијарду Еура из банкарског система, као и питање проучавања историје Молдавије у школама, уместо румунске историје.

Поред тога Игор Додон је рекао да ће се између Русије и Молдавије развити нови споразум о стратешком партнерству, чији је главни циљ је обнова нарушених односа у последњих неколико година.

„Он је покренуо израду новог споразума о стратешком партнерству са Русијом. Ми смо разговарали о овом питању на недавном састанку са Владимиром Путином у Москви, са Григоријем Карасином, „- рекао је председник Молдавије, подсећајући да је обнова стратешког односа са Русијом била једна од главних тачака његовог изборног програма.

Извор: Тасс

novorusija