Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Како до убрзаног старења ракије?

Како до убрзаног старења ракије?

Време неопходно за минимално одлежавање младе ракије је од 60 до 90 дана. Многи домаћини опредељују се за снижавање њене јачине (медицинском дестилованом водом) са уобичајених 65 до 70 одсто на жељену јачину од 40 до 50 одсто алкохола. Осим жељеног укуса, мириса и других квалитетних особина ракије до изражаја долазе и поједини недостаци који се морају отклонити.

basta-ubrzano_620x0

Чудесни храстови штапићи

Уместо храстових буради могу се користити одлежали, суви, добро овињени храстови штапићи, које треба убацити у стаклене, или прохромске судове. Међутим, за краће или брже сазревање ракије треба применити нешто сложенији “хемијски” поступак. Припремљени храстови штапићи најпре се потопе у 0,5% раствор натријум-хидроксида на температури 25 степени Целзијуса да одстоје три дана, а затим три дана у раствор калијум-пермангана. Штапиће, потом, на пламену тврдог дрвета благо опалити, како би накнадним утапањем боље упили калијум-перманганат (хиперманган) који на температури 25 степени Целзијуса убрзава процес старења ракије на свега пет до шест месеци.

Суве шљиве за експресно зрење

За убрзано сазревање шљивовице, вешти, спретни и искусни произвођачи користе суве шљиве (по могућности пожегаче). Њиховим наизменичним хлађењем у замрзивачу и загревањем у микроталасној пећници, за десет до дванаест сати добије се сок који ракији даје лепу боју и карактеристичан мирис шљивовице.

Ваљање” ракије

Постоји још једна опробана метода за убрзано старење ракије. Доброј, ароматичној и обојеној, одлежалој старој шљивовици треба додати исту количину нове (одлежале најмање шест недеља). Бурад се, потом, ваљају ради бољег мешања, по чему је ова метода добила име “ваљање ракије”. Након тога, ракија се оставља на одлежавање неколико недеља на топлом, за шта је у летњем периоду погодан таван. На исти начин, само у стакленим, или прохромским судовима, мешају се и остављају на одлежавање и “беле” ракије (лоза, трешња, крушка, а понекад кајсија и бресква).

Извор: Већерње новости