Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » ЕВРОПСКА УНИЈА ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ: Уведите санкције Русији или ништа од ЕУ!

ЕВРОПСКА УНИЈА ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ: Уведите санкције Русији или ништа од ЕУ!

Преговори Србије и Европске уније о чланству биће одблокирани тек када се власт у Београду придружи санкцијама ЕУ и САД против Русије! Ово је главни услов који је ове недеље саопштен нашим властима.

evropska-unija-i-srbija-zastava-620x350

Европски челници су, тврде упућени, максимално пооштрили ранији ултиматум и сада траже да, уместо најкасније до 31. децембра, санкције Москви уведемо одмах, као и да моментално потпуно прекинемо војно-техничку сарадњу са Русијом.

– Све док се то не деси, дијалог Београда и ЕУ остаће блокиран! Све те приче о Косову и проблемима са Бриселским споразумом су само маска, димна завеса за јавност – рекао је за „Информер“ један од министара који је инсистирао на анонимности.

Према речима наших саговорника, у Бриселу је процењено да је „Србија отишла предалеко у савезу са Русијом“ и да зато мора без одлагања потпуно да усагласи своју спољну политику са ЕУ. Кап која је прелила чашу, како се тврди, била је посета секретара Савета безбедности Русије Николаја Патрушева Београду и званична потврда да ће Србији бити испоручено најмодерније руско наоружање.

– Ако не уведе блокаду Путину, Србија ће остати блокирана! Стављено нам је до знања да у том случају за нас највероватније неће бити новца из претприступних фондова! ЕУ, али пре свега САД, на тај начин хоће да натерају Београд да се одрекне Москве, али и да изазову нестабилност у земљи. Западњаци добро знају да је Србија већински убедљиво русофилска земља и да би Срби сигурно бурно реаговали на заоштравање односа са Русијом… – преноси наш саговорник.

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже да су све уцене и претње Србији апсолутно неприхватљиве. Он наглашава да ће Србија имати обавезу да се придржава заједничке спољне политике ЕУ, али тек кад постане пуноправна чланица, што се неће десити пре 2020. године. Иако јуче није хтео директно да нам потврди да ЕУ тражи санкције Русији да би одблокирала преговоре, Дачић истиче да Србија то никада и нипошто неће учинити.

– Не терајте нас да сами себи забијамо нож у срце. Боримо се свим силама да Косово не буде члан УН, а Србија то не може сама. Косово ће бити у УН ако Русија и Кина не уложе вето. Па зар је могуће да неко озбиљан мисли да треба да уведемо санкције оном ко ће ставити вето на пријем Косова у УН?! Тај онда мисли или да смо глупи или да радимо против интереса Србије – рекао је Дачић и позвао западне силе да покажу елементарно разумевање за Србе и Србију.

– Да вас питам, да ли ће САД, Француска и Британија уложити вето на пријем Косова у УН?! Неће! Људи, укључите здрав разум. Ако су некима шефови негде ван Србије, мени нису, као ни овој влади. Ми радимо само у интересу Србије! – категоричан је Дачић.

Путин: Бомбардовање Србије – безакоње САД

Руски председник Владимир Владимирович Путин упозорио је да су Сједињене Америчке Државе више пута употребљавале војну силу у свету, заобилазећи Повељу УН.

– Уједињене нације су створене након Другог светског рата, када је постојао одређени распоред снага. После распада СССР, САД су одлучиле да више није потребно ни са ким да се договарају о важним питањима, што је резултирало бомбардовањем Србије 1999. године, а онда су уследили Авганистан, Ирак, Либија и Сирија… – рекао је Путин на пленарној седници међународног дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију.

Путин је истовремено поручио Американцима да прекину с лажним оптужбама против Русије јер ће у противном „бити борбе“:

– Све има своје границе. Ако САД не прекину неосновано да криве Русију за сваки напад на цивиле у Сирији, наши односи ће се много погоршати. Ако хоће борбу, добиће је! Ми се не плашимо никога.

Стална опструкција

Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе сматра да ЕУ користи сваку прилику да блокира Србију.

– Стално се налазе нови изговори за опструисање. Колико им је била спорна посета шефа руских тајних служби Николаја Патрушева, толико ће им бити проблематичан и најављени долазак руског премијера Дмитрија Медведева у Београд… – наглашава Пророковић.

На другој страни, министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић тврди да ЕУ не тражи да уведемо санкције Москви, већ да наставак преговора са Европом зависи само од имплементације Бриселског споразума.

Извор: Интермагазин