Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Уздање Темерина у сопствене пројекте и покрајинске фондове!

Уздање Темерина у сопствене пројекте и покрајинске фондове!

Темерин: Председник општине Темерин Ђуро Жига каже да локална самоуправа и даље ради на изградњи канализационе мреже у Темерину и Старом Ђурђеву, крпљењу путева, фарбању хоризонталне сигнализације, а да је обновљена и амбуланта у Бачком Јарку.

planovi-za-2016-predsednik-opsti

– Радимо на наставку изградње спортске хале у Бачком Јарку, изградњи обданишта у Сиригу, сређена је зграда МЗ у Старом Ђурђеву, али радимо и на рехабилитацији локалне путне мреже – каже Жига.

Пројекат изградње канализационе мреже, који је започет пре 15 година, финансиран је из средстава општине и месног самодоприноса, али и других нивоа власти. До сада је завршено 20 одсто радова од целог пројекта и крајем претходне и ове године за ту намену из буџета је издвојено 55 милиона динара.

– Приоритет у наредним годинама је завршетак канализационе мреже и за ту намену нам је потребно два милиона евра – каже Жига и напомиње да ће општина конкурисати са пројектом на покрајинским конкурсима. -Становници већ имају могућност да се прикључе, а урађена су још четири километра мреже у Старом Ђурђеву према центру Бачког Јарка. Цена прикључка за куће је 600, а за станове 400 евра. У старту су прикључци били за 200 евра скупљи, али издејствовали смо попуст од 25 до 33 одсто.

На жалбе грађана да плаћају одношење отпадних вода из септичких јама из свог џепа, председник каже да је то обавеза сваког домаћина, а да свима саветује да се што пре прикључе на канализацију. Он верује да и они који скромно живе могу да поднесу трошкове прикључења, јер су омогућени и кредити и исплата на рате.

Рок за завршетак радова на спортској хали у Бачком Јарку, где је издвојено 11 милиона динара, истиче за два месеца. Тако ће већ почетком 2017. осим спортиста, халу моћи да користи локални КУД који нема адекватне просторије за рад. Важан пројекат за идућу годину је изградња вртића у Сиригу, јер деца бораве у некомфорним условима. Вртић у Сиригу нема групу за јаслени узраст, те је и то један од планова. За изградњу вртића из буџета намењено је 15 милиона динара.

Укупан буџет општине за ову годину ребалансом је утврђен на 950 милиона динара, а Темерин, иначе, спада у средње развијене средине. У идућој години за ивестиције је намењено 30 одсто из буџета, као што је била пракса и претходних година. Планови локалне самоуправе су развојни инвестициони буџет, мере штедње, рационализација, а очекују се и средства из Покрајине која ће бити искоришћена за поменуте пројекте.

– Прошле године имали смо неуспео покушај привлачења страних инвеститора, али и даље радимо на томе – каже Жига.

За разлику од других војвођанских општина, Темерин није имао много државне земље, свега 1.200 хектара, од којих је део враћен реституцијом, те сада има мање од хиљаду хектара. Отуд није било ни проблема са узурпаторима, а расположива земља биће дата у закуп локалном предузећу на основу права прече куповине.

Проблем ове општине је недостатак специјалиста у Дому здравља, а председник општине каже да због законске регулативе нису могућа нова запошљавања, а због примања многи здравствени радници прелазе у приватну праксу или траже посао у иностранству.

– Многе мале општине имају тај проблем. Надамо се да ће се регулатива променити, јер наша општина тренутно нема ни гинеколога, а желимо што више деце, јер су деца наше навеће благо – каже Жига.

Извор: Дневник