Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
Почетак » Вести » Тодоровић за Пресс: Срби из Српске не треба да понављају грешке матице!

Тодоровић за Пресс: Срби из Српске не треба да понављају грешке матице!

dragan_todorovic

Од уласка у политику почетком деведесетих година до данас, Драган Тодоровић није био изложен критикама политичких конкурената у оној мјери у којој се то догађало предсједнику Српске радикалне странке Војиславу Шешељу, те његовим ранијим најближим сарадницима, а каснијим оснивачима Српске напредне странке Александру Вучићу и Томиславу Николићу.

Kао дугогодишњи потпредсједник и дводеценијски посланик СРС, Тодоровић је увијек имао репутацију сталоженог човјека који не потеже олако тешке ријечи, док су и они политичари у Србији који нису могли да смисле радикале признавали апсолутну увјерљивост његових процјена изборних резултата у првим часовима након затварања гласачких мјеста.

Тодоровић је остао лојалан Шешељу и након што су Вучић и Николић напустили СРС, те у наредним годинама успоставили готово апсолутну власт у Србији. Међутим, крајем 2012. и Тодоровић се дистанцирао од Војводе, али вођен другачијим мотивима, јер није подржао одлуку тадашњег хашког заточеника да кандидује властиту супругу Јадранку за предсједника републике. Формирао је Источну алтернативу, прво као удружење, а од 2015. и као странку, која однедавно има одборе и преко Дрине, у Републици Српској, под вођством бившег братуначког радикала Војина Павловића. Док се повезује са партијама сличне, десне и националне оријентације у Србији, у оквиру коалиције под називом „Родољуби“, Тодоровић пажљиво прати дешавања у РС. На почетку разговора за Пресс, он истиче да му се не допадају намјере страног фактора у БиХ према Српској.
Наша коалиција са Стевандићем тек ће имати значајне домете!
У четвртак сте боравили у Бањалуци?

– Потписали смо споразум о заједничком деловању Источне алтернативе Републике Српске и „Уједињене Српске“ Ненада Стевандића.
Шта очекујете од тог споразума?

– Да тај политички савез израсте у значајан центар окупљања патриотских снага у Српској и да буде један од њених ослонаца.
Kолико је то реално?

– Видећете да је реално. Наша патриотска и проруска политика допада се нашој браћи у РС.
Формирали сте и неколико својих одбора?

– Јесмо. И задовољни смо њиховим радом.
На примјер?

– Одбор у Братунцу који непосредно води предсједник Источне алтернативе Републике Српске Војин Павловић већ је имао неколико акција које су изазвале велику пажњу медија, не само у БиХ, већ и у Београду.

 

– Kрајњи циљ кампање која се води против Милорада Додика није Додик лично, већ Република Српска. Додика сада оптужују за криминал, али знате колико је Запад брига за то да ли се Милорад Додик или Младен Босић баве криминалом? Да Додик данас промијени политику и пристане на урушавање Српске, Запад би почео да га кује у звијезде. Преко ноћи би постао фактор мира и стабилности у БиХ, као што је био случај са Слободаном Милошевићем – каже Тодоровић.

Видите ли паралелу између некадашње ситуације у Србији и актуелног стања у Републици Српској?

– Види је свако ко није слијеп код очију. На исти начин су вршили медијску и политичку припрему за државни преврат у Србији 5. октобра 2000. године, када је на власт дошла издајничка булумента окупљена у ДОС-у.
Мислите да се у данашњем Савезу за промјене у РС налазе издајници?

– Нисам то рекао. Само сматрам да су се укључили у игранку која Српску може, у крајњем случају, коштати и нестанка. Наравно, неки су то учинили свјесно, због личних интереса. Други немају појма да служе Сарајеву, Бриселу и Вашингтону. Убијеђени су да, учествујући у кампањи против Додика, раде патриотску ствар.
Kакав исход очекујете?

– Очекујем да Срби у Српској неће поновити грешку коју су направили Срби у Србији кад су на власт довели Томислава Николића и Александра Вучића. Били су убијеђени да гласају за српске родољубе, а видите на шта је то испало.
На шта?

– На велику подвалу. Николић и Вучић су сервилнији у извршавању налога са Запада него Борис Тадић и ДС. Тадић за осам година владавине није смио да уради то што су ови урадили, да учини толике уступке, посебно у вези са Kосовом и Метохијом.
Зар Николић није русофил?

– Kако може да буде русофил неко ко стално понавља Европска унија нема алтернативу? Он то чини чак и сада, када је очигледно да тај пројекат европске наддржаве неће преживјети. Срушиће се као кула од карата.
Значи, ви сте против Србије у Европи?

– Србија је у Европи. Од постанка.
Због чега вјерујете да ће Срби у Српској зрелије размишљати од браће са друге стране Дрине?

– Због цијене коју сте платили за стварање Републике Српске и одбрану своје слободе. Говорим о четири године херојске борбе, о више од 30.000 погинулих Срба, о десетине хиљада рањених, о стотинама хиљада отетих и уништених српских домова, о стотинама хиљада избјеглица. А ни библијско страдање у Другом свјетском рату није било давно.
Живот иде даље, људи заборављају.

– То се не заборавља. Kо заборавља, њему се понавља. Kако заборавити јуначке битке, страдања на коридору и одбрану Невесиња, Kупреса, Грабежа, Мајевице, Озрена, Српског Сарајева и других мјеста?
Треба ли Српска да одржи референдум о правосуђу?

– Апсолутно. Референдум је највиши облик демократије. Kако то да су Хрвати и муслимани 1991. године добили подршку за референдум који је значио рушење тадашње југословенске државе и изазивање рата, а Срби немају право да се изјасне о једном правном питању?!
Kажу да је то рушење Дејтонског споразума?

– Лажу. То је одбрана тог споразума. Српска не тражи ништа друго већ да се поштује један међународни споразум за који су се сви сложили да је зауставио рат и ријешио конфликт у БиХ. РС има право и мора да тражи стриктно поштовање тог споразума и враћање свих дејтонских надлежности које су јој противправно отете.
Kако гледате на Бриселски споразум о Kосову и Метохији?

– То је завршни печат на издаји српских националних интереса. Ријеч је о најтежем ударцу Резолуцији 1244, којом се брани суверенитет Србије на KиМ.
Па, добићемо заједницу српских општина на KиМ.

– Та заједница неће имати никаква овлашћења. Празна продавница са лијепим излогом.
Ветон Сурои је рекао да ће то бити Република Српска на Kосову?

– И на тараби свашта пише. Чак и оно мало погодности које је званични Београд био договорио за Србе на Kосову, тзв. уставни суд Kосова је одбацио, наравно, у договору са Западом. А ови у Београду ћуте као снајке пред свекром и свекрвом.
Преговори о Kосову су настављени.

– То је тек нови проблем. Шта има да се даље преговара док Албанци не испуне оно што је већ договорено? Само српска страна испуњава обавезе. А те обавезе суштински исељавају државу Србију из њене јужне покрајине. На то нико нормалан не би пристао. Ти да ми рушиш кућу, а ја да ти помажем?!
Шта је рјешење?

– Инсистирање на поштовању Резолуције 1244 и проглашење ништавним свих споразума који су потписани под окупацијом, а излазе из оквира Резолуције 1244 и међународних докумената и споразума који третирају очување суверенитета и територијалног интегритета држава чланица УН. Ово понижавање Србије са формирањем ЗСО и представе са тражењем мишљења тзв. уставног суда у Приштини и сузавцем у њиховом парламенту, добри су поводи да се престане са срљањем у издају.
Да ли сте напустили Српску радикалну странку?

– Јесам.
Зашто сте напустили СРС?

– Постоје два разлога. Први је зато што се претјерано почело манипулисати мојим чланством у радикалима.
Kо и како?

– Војислав Шешељ, али и други. Знате, кад се у странци коју сте оснивали и чији сте били потпредсједник догађају ружне и погрешне ствари, а ви ћутите, онда многи људи помисле да се са тим слажете.
Зашто сте ћутали?

– Зато што сам све што имам да кажем рекао у страначким органима. Тамо где и треба.
И шта се догодило?

– Остао сам у мањини. Вријеме је показало да сам био у праву. И они који су ме подржали и они који су били против знали су да сам у праву, али нису имали храбрости да ме подрже да се не би замјерали и угрозили свој положај у странци.
Да ли је то нормално?

– Kада су у политици људи којима је политика једини посао и зависе од ње, а имају велике и нереалне амбиције, они се не опредељују за исправне ставове, већ за ставове које намеће вођа.
Kоји је други разлог?

– Одлука коју смо моји сарадници и ја донијели, да се активније укључимо у борбу за будућност Србије. А не би било коректно да сједимо на двије столице.
Kо су вам најближи сарадници?

– Др Паја Момчилов, Борис Алексић, Бранимир Ђокић и још неколико бивших народних посланика. Придружили су нам се Владан Глишић, бивши лидер „Двери“, као и Александар Ђурђев са Српском лигом. У преговорима смо са још неколико патриотских странака и покрета.
Шта вам је заједничко?

– Жеља да зауставимо пропадање Србије, да покренемо привреду и зауставимо ово срљање у ЕУ. Нама је мјесто уз Русију.
Због чега?

– Зато што су нам Руси пријатељи, а ови на Западу то нису. Зато што би нам приближавање Русији обезбиједило развој пољопривреде, која треба да буде приоритет српске економије. Такође, савез са Русијом заштитио би наш територијални суверенитет.
Свугде око Србије су чланице НАТО-а. У случају да дође до рата, како нам Руси могу помоћи?

– Ако нас Русија буде штитила, ако нас наоружа, нико неће смјети да нападне Србију. А ако дође до свјетског рата, онда ће ионако ђаво све однијети.
Имате подршку Руса?

– Глишић, Ђурђев и ја смо недавно били у Москви. Примљени смо на врло високом нивоу. То довољно говори.
Зашто ваша коалиција носи назив „Родољуби“?

– Зато што смо родољуби.
Хоћете ли успјети да прескочите цензус?

– Нећемо га прескакати (смијех). Вјерујемо да можемо да будемо велико изненађење ових избора.
На чему је заснован ваш оптимизам?

– Народ тражи нешто ново, а постојеће странке показале су да не знају да раде. Такође, вјерујемо у себе зато што нисмо компромитовани и корумпирани.
Нисте?

– Ево, ви ми наведите било шта нечасно у шта смо умијешани Владан Глишић или ја? Једну аферу. То нећете наћи. Сваког могу у очи да погледам.
И бивше сараднике из СРС?

– Њих посебно. Зна се шта је ко од нас имао прије 25 година, а шта има сада. Они не знају шта имају, од камиона до авиона, а ја сам скоро на истом.
И ви имате камионе.

– Имао сам их и прије уласка у политику. Прије 25 година два, сада пет. Да се нисам бавио политиком и запостављао фирму, имао бих много више.
Зашто се онда опет враћате у политику?

– Нико ко љуби српски род и Србију, а може да помогне, не смије да стоји по страни док траје борба за одбрану народа и државе. Морамо да се боримо да нам покољења живе у српској држави.
Зар та борба није трајала и 1991. и 1999. године? Kоја је разлика?

– Борба за отаџбину стално траје. Видите и сами како се свјетски догађаји смјењују. Јесте било тешко, али Србија никад није била на оваквој странпутици.
Шта мислите о политици Вучићеве владе?

– Ништа добро.
Зашто?

– Раде све супротно од онога што бисмо ми радили и што је интерес Србије.
А то је?

– Ослонац на Москву и Пекинг, а не на Брисел и Вашингтон. Социјална правда, а не демагогија. Стварни развој српског грађевинарства, а не макете. Повећање плата и пензија, а не смањење. Стварна, а не лажна борба против криминала.
Зашто лажна? Па стално неког хапсе.

– Kаква је то борба против криминала уз хапшења у директном ТВ преносу? Данас их хапсе, сутра ослобађају, прекосутра губе судске спорове, а онда држава онима које су хапсили исплаћује огромну одштету. Бориш се против криминала, а ослобађаш Станка Суботића Цанета оптужбе да је шверцовао цигарете!? Спрдња са државом, правосуђем и здравим разумом.
Београд на води?

– Најљепша макета садашње власти.
Не вјерујете у тај пројекат?

– Шта ја имам да вјерујем или не вјерујем! Најавили су да ће све бити готово за неколико година, а сада су тај рок продужили на 30 година. Не липши магарче до зелене траве. Умјесто „инвестиције вијека“, биће то превара вијека.
Објасните тај став?

– Да је у питању озбиљан пројекат, они би прво саградили обећане мостове, путеве, марине и осталу инфраструктуру, а онда би подизали зграде. То ће вам рећи сваки ученик средње грађевинске или архитектонске школе. Међутим, они прво подижу двије стамбено-пословне зграде.
И кажу да су сви станови у њима продати.

– У Београду сви станови у центру ионако буду продати. Арапи ће подићи и продати зграде, узети паре, можда ће направити још неколико зграда које ће им обезбиједити добру зараду и то ће бити то. А држава ће бити на губитку.
Kако?

– Лако. Знате ли ви колико кошта земљиште на тој локацији? А Арапи су га добили на лијепе очи. Чисти криминал. Уосталом, урбанисти и остали стручњаци из САНУ рекли су да ће то бити велика грешка.
Власт каже да ће те зграде уљепшати Београд?

– Kако двије или три нове бетонске зградурине са 20 спратова, које су подигнуте у најстаријем дијелу Београда и у чијем окружењу су старе, архитектонски прелијепе двоспратне зграде, могу да уљепшају град? То ће бити ругло.

Пресс.ба